Hvad er en låneberegner?

En låneberegner er en funktion, nogle mere specificeret end andre. Men grundlæggende fortæller det dig i sidste ende, hvad det vil koste dig at låne en bestemt sum penge. Det grundlæggende ved en låneberegner består af 3 ting. Det er lånebeløbet, den årlige rente, og sidst løbetiden, altså over hvor lang en periode, du ønsker at tilbagebetale på.

Ved hjælp af en låneberegner får det det reelle billede og et godt overblik, over hvordan du vil være stillet, hvis du tager det valgte lån. Nogle overser at renten er høj, hvilket igennem en låneberegner, vil vise dig, hvor meget du i sidste ende, vil ende ud med at betale. Dermed undgår du altså at købe katten i sækken. Og det skal vi jo helst undgå. 

Lånebeløb

Lånebeløbet siger lidt sig selv. Det er det beløb du ønsker at låne, om end det er til en udbetaling til en ny bil, båd, bolig, eller det kan være til uspecifikke ting. Det er altså det totale beløb, som du ønsker indført på din konto. Man kan låne lige fra 5.000 og op, alt efter hvad du har brug for. 

Den årlige rente

Når du gerne vil låne, så skal der betales renter af det. Det betales hver måned, sammen med selve ydelsen. Det findes faste renter, og der findes variabel renter. Med faste renter ved du hvad du skal betale af renter hver måned, som er fastlagt og der vil ingen uforudsete sving være. Variabel renter er nemlig mere svingende, og er afhængig af rentemarkedet. Der findes dog forskellige variable renter. 

Løbetid

Løbetiden er den periode du ønsker at tilbagebetale lånet i. Det er individuelt hos de forskellige låneudbydere, hvor mange år du kan afbetale over. Dog kan man igen via låneberegneren, hurtigt finde ud af, hvornår det netop ikke kan betale sig at strække den, fordi man til sidst vil ende med at betale flere penge i renter, end for selve beløbet man har lånt. 

Ergo skal man huske på, at jo længere tid løbetiden er, jo flere renter skal du betale. Jo kortere tid løbeperioden er, jo færre renter ender du med at betale. Men omvendt, så skal den månedlige ydelse også passe ind i din økonomi. Har du fast job, og et fast rådighedsbeløb til at kunne afbetale den månedlige ydelse, så skal lånets løbetid strække dig over det. – Også her viser det sig, hvor god en låneberegner er, fordi den vil give dig et overblik over din månedlige ydelse. Derfor kan du ligge løbetiden, så det passer med din økonomi. Så du hverken kommer til at sidde for let i det, eller for hårdt. 

Et eksempel kunne være at jeg gerne vil låne 20.000 kr med en årlig rente på 4,95%. Det vil jeg gerne betale tilbage på en løbetid på 3 år. Der vil jeg have en månedlig ydelse på 597,99 kr. Når jeg efter de 3 år har tilbagebetalt mit lån på 20.000 kr, vil jeg have endt med at betale 21.527,72 kr tilbage. Fordi de 1.527,72kr udgør renten, som jeg også har betalt. 

Det er ikke en gavebod at låne penge tværtimod. Men med en låneberegner, vil du undgå kedelige overraskelser.  

En kommentar til “Hvad er en låneberegner?”

Skriv en kommentar