Valutakurs for IDR
Alt du behøver vide om IDR
Den indonesiske rupiah er den officielle valuta i Indonesien. Indonesiens rupiah af valutakoden IDR, og Indonesien har haft denne valuta siden 1946. Under Anden Verdenskrig var Indonesien besat af Japan, og her havde de midlertidigt gulden, som originalt kom fra Nederlandene. Det er den indonesiske centralbank, Bank of Indonesia, der vedligeholder og kontrollerer IDR.
- Symbolet for den indonesiske rupiah er Rp, og den internationale valutakode er IDR
- Den mindste seddel er Rp1.000 værd, og den største seddel er Rp100.000 værd
- Den mindste mønt er Rp100 værd, og den største mønt er Rp1.000 værd
Den indonesiske rupiah plejede at have en mindre møntenhed kaldet sen. Efter voldsom inflation af den indonesiske rupiah blev denne sen udfaset. Før da gik der 100 cents på en rupiah, meget lig cents eller ører.
Hvor kan du bruge IDR?
Det er selvsagt muligt at betale med IDR i Indonesien. Derudover bruger Østtimor også den indonesiske rupiah, selvom de dog også har deres egen, officielle valuta.
Da Indonesien er et særligt populært sted at tage på ferie sammen med sine nabolande, anbefales det, at få styr på de omkringliggende landes valutaer inden afrejse. Indonesien er en samling af øer, og de omkringliggende lande er ligeledes øer. Mod øst har Indonesien en grænse på land med Papua Ny Guinea, og mod nord har de grænse på øen Borneo med Malaysia. Malaysia har valutaen ringgit, som har kode MYR. Papua Ny Guinea har valutaen kina, som har valutakode PGK.
Hvor populær er IDR?
Grundet indtil flere perioder med slem inflation siden 1946, er den indonesiske rupiah ikke populær i forbindelse med handel af valuta.
Selvom Indonesien ikke har haft den værste inflation, har inflationen ikke desto mindre opstået igen og igen. Denne tendens til inflation er især grunden til at valutahandlere ikke er så glade for at handle med indonesiske rupiah.
Mens Indonesion havde et mere fast greb om sin inflation tilbage i 1970’erne til 1990’erne, var landets valuta nogenlunde stabil. Dog vandt den ikke meget vækst, så på daværende tidspunkt var den ikke særligt populær. Efterfølgende har IDR oplevet for meget inflation til virkelig at lokke valutaforhandlere til sig.
Fakta om IDR
IDR er en valuta, som historisk har været igennem en del. I 1940’erne kæmpede Indonesien for uafhængighed, og det var først i 1966 at landet blev nogenlunde stabilt igen. Indtil 1978 oplevede landet kontrolleret vækst med en valuta, der havde fast sats, og efterfølgende åbnede landet op for en flydende valutakurs, hvilket holdt nogenlunde indtil 1990’erne. I slutningen af 1990’erne ramte en finanskrise størstedelen af Asien, og siden da har den indonesiske rupiah haft nogenlunde stabilitet.
Til at starte med var den indonesiske rupiah faktisk ikke Indonesiens eneste valuta. IDR blev introduceret af indonesiske nationalister, som ville kæmpe mod det nederlandske styre. I mange år løb den indonesiske rupiah derfor sideløbende med en nederlandsk gulden, som Nederlandene havde genetableret efter Anden Verdenskrig. I sidste ende vandt nationalisterne dog. Indonesien fik sin uafhængighed, og den indonesiske rupiah har siden da været den eneste, officielle valuta i Indonesien.
Den indonesiske rupiah får sit navn fra den indiske rupee. På indisk kaldes en rupee nemlig en rupiya, hvilket kommer fra Sanskrit for sølv. Af samme grund kaldes rupiah også ”perak” af indonesere. Perak er det indonesiske ord for sølv.