Valutakurs for ISK
Alt du behøver vide om ISK
ISK er den internationale valutakode for den islandske króna, den officielle valuta på Island. Ligesom med danske kroner, har den islandske króna ikke som sådan et symbol, men istedet en forkortelse, som er kr. Islandske króna er udstedt og kontrolleret af Den Islandske Centralbank og pengesedler er printet af det britiske firma De La Rue.
- Symbolet for islandske króna er kr, og den islandske króna har ISK som valutakode
- Den mindste seddel er 50 kr værd, og den største seddel er 10.000 kr værd
- Den mindste mønt er 1 kr værd, og den største mønt er 100 kr værd
Selvom der i 1980erne var en mindre møntenhed, som hed aurar, har der siden 2002 ikke været andre møntenheder end króna. De første aurar-mønter havde endda det danske, royale stempel, da de blev myntet før Island blev et selvstændigt land.
Hvor kan du bruge ISK?
Det er kun muligt at bruge islandske króna på Island.
Bemærk desuden at Island ikke er en del af EU, og derfor ikke har et system, der er venligt stemt overfor euroen eller andre valutaer. Til gengæld er det nemt at betale elektronisk på Island, da Island er teknologisk fremme i skoene. Faktisk køber og sælger den islandske befolkning overvejende med kreditkort og lignende, kontantfri betaling.
Hvor populær er ISK?
ISK er ikke set som en populær valuta blandt valutahandlere.
Da ISK er en af de mindste, selvstændige valutaer i verden, er den ikke særligt stabil. Island er ikke medlem af EU, og derfor står den islandske króna totalt på egne ben. Dette betyder typisk, at dens værdi svinger meget efter større spillere, såsom USD, CAD og de nordiske valutaer.
Eksempelvis kollapsede den islandske bank i 2008 i forbindelse med finanskrisen, der ramte det år. Det har været på tale på Island at blive en del af EU og derved få euroen, men mange af det islandske folk modsiger sig dette. I forbindelse med denne uenighed har Islands ansøgning til EU været på pause siden 2013.
Fakta om ISK
Den første islandske króna var faktisk separat fra den nye, og havde valutakode ISJ. Den islandske króna var i mange år knyttet til andre valutaer i værdi. Siden Island opnåede uafhængighed fra Danmark i 1918, måtte Island jo have sin egen valuta. Efter nogle års manglende stabilitet blev det besluttet i 1925 at knytte den islandske króna til det britiske pund sterling. Fra 1939 til 1949 blev den islandske króna knyttet til den amerikanske dollar. Efterfølgende oplevede ISK svingende inflation og hyperinflation.
I 1981 blev den islandske króna reevalueret i forhold til værdi, hvor 100 gamle, islandske króna var 1 ny, islandsk króna værd. Siden da har ISK været den officielle valuta for Island.
Efter Seychellerne er Island den mindste selvstændige stat til at have egen valuta. Faktisk er det langt mere normalt for små lande at adoptere andre valutaer som officiel valuta. Dette har eksempelvis El Salvador og Montenegro gjort i nyere tid. Mod større valutaer er det nemlig svært for en ”lille” valuta som ISK at kæmpe imod inflation. Island har dog altid modsat sig dette, da lande med ”lånt” officiel valuta selvfølgelig mister en del kontrol over deres finanspolitik på denne måde.