Valutakurser

At rejse er noget af det fedeste, du overhovedet kan gøre for dig selv. Det er meget få mennesker, der ikke kan lide rejser. Og vi danskere er nogle af dem, der er allermest vilde med det. Vi er også gode til at tage til fjerne og eksotiske destinationer.

Hvilken type af ferie, som du kan lide at tage på, afhænger meget af dig som person. Men lige meget hvad, er der nogle ting, du skal huske. En af de vigtigste er at få styr på dine finanser i forbindelse med rejsen.

Valuta og valutakurser

Valuta og valutakurser i et fremmed land hænger uløseligt sammen. I lille Danmark har vi vores egen møntfod, og det gør, at vi ikke ret tit tænker over, hvordan økonomien forløber i andre landet. Derfor bliver mange af os taget på sengen, når det kommer til en anden valuta og de skiftende valutakurser, når vi skal ud at rejse. Men det er faktisk vigtigt at holde øje med både møntfod og valutakurser. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser eller pludselig pengemangel. Al den information om valuta og valutakurser, du skal bruge, kan du finde her.

Det er meget forskelligt, hvor tilgængelige penge er i andre lande. I Danmark er vi vant til at kunne bruge vores dankort overalt, men det kan man langt fra alle steder i udlandet. Derfor er det vigtigt at have rigeligt med kontakter i lommen, når du går ud.

Alt efter hvor skiftende valutakurser, der er, og hvor stabil økonomi, der er i landet, kan det være sværere eller nemmere at hæve penge i pengeautomater. Nogle steder kan du ikke hæve særlig meget, og der opkræves et stort gebyr. Derfor kan det være en god idé at tage nogle penge med hjemmefra.

Bestil penge i din bank inden afrejse

Men hvordan får du lige fat i penge fra et eksotisk og meget fjernt land hjemmefra? Den lette løsning er simpelthen at tage kontakt til din bank. Her kan du i rigtig mange tilfælde bestille penge fra et specifikt land, og her har man også godt styr på møntfod og valutakurser.

Det gode ved at vælge banken som leverandør af penge er desuden, at banken er meget reel omkring netop valutakurser. Her bliver du ikke snydt eller taget på sengen på grund af skumle pengeudbydere eller særbehandling af europæiske turister i nogle udenlandske banker. Valutakurs er fast og er ikke noget, som banken fastlægger.

Derfor kan du være sikker på, at du får mest for dine penge ved at hæve valutaen hjemmefra i din danske bank. Er du af den ene eller den anden grund alligevel nødt til at hæve eller veksle penge i udlandet, så kan du med fordel orientere dig grundigt i valutakurser, inden du gør det. Du kan finde nemme og pålidelige oversigter over valutakurser online.

Her kan du også taste et beløb ind i en konverteringsmaskine for at se, præcis hvad dette beløb er i danske kroner. Denne smarte internetmaskine bruger opdaterede internationale valutakurser til at give dig et overblik over, hvor meget en genstand reelt koster. Den vender vi tilbage til senere.

Derfor skifter valutakurser hele tiden

Kursen på en valuta er ikke noget, der er slået fast af et lands regering eller befolkning. Det er derimod noget dynamisk og organisk, der er en del af et større kredsløb. Hvor meget et lands møntfod er værd, og dermed hvordan landets valutakurser er, kommer an på en række forskellige ting. Disse involverer blandt andet:

  • Landets generelle økonomi (er der overskud, er der vækst, er staten forgældet osv.)
  • Landets økonomiske, politiske og kulturelle forhold til andre lande (er de politisk stabile, er der mange konflikter)
  • Handelsalliancer og afhængighed af andre lande (idet disse landes økonomi tilsvarende påvirker det gældende land)
  • Beskæftigelsesrate blandt befolkningen

Alle disse ting er noget, der kan skifte nærmest fra dag til dag. Den mindste ændring i én af faktorerne kan skubbe til et lands økonomi, og dermed også til de valutakurser, der er definerende for dets møntfod. Der er derfor på ingen måde nogen garanti for, at valutakursen kommer til at være den samme gennem hele rejsen. Derfor er det en god idé løbende at kunne tjekke valutakurser, imens du er af sted.

Download en app med valutaomregner for at holde styr på skiftende valutakurser

Men når først du står et fjernt sted og er langt væk hjemmefra, så er det ikke nødvendigvis så let lige at ringe til din bank eller gå på internettet for at kunne tjekke op på valutakurser. Derfor kan du med fordel forberede dig lidt hjemmefra ved at downloade en app til valutaomregning, det man kalder for en konverteringsmaskine. Denne app indeholder al den information du skal bruge for at kunne sammenligne valutakurser. Den henter informationen om værdien på de forskellige møntfødder online og udregner deres værdi i forhold til hinanden.

Det betyder, at du selv kan slippe for at skulle stå og regne valutakurser ud i hovedet. Det sparer dig for en masse tid, men det reducerer også risikoen for at du kommer til at regne forkert og ender med at betale mere, end du lige havde regnet med. Samtidig er konverteringsmaskiner af denne art altid utrolig præcise, fordi de opdaterer hver gang de har internet. Derfor tager du på denne måde forbehold for de konstante ændringer, der kan være i valutakurser.

Disse økonomiske aspekter skal du også huske, inden du rejser

  • Telefondækning

Selvom du befinder dig langt borte i udlandet, så er det stadig nødvendigt for dig at kunne komme i kontakt med andre.

  • Forsikring

Dette er et must, hvis du rejser i længere tid. Så er det nemlig ikke sikkert, at din normale forsikring hjemmefra dækker.

  • Fly og hotel

Tit forsvinder de billige fly og gode hoteller hurtigt, så det er godt at være i god tid.

  • Få ansøgt om visum i ordentlig tid

Mange eksotiske lande betinger et visum, for at du kan komme ind. Og det koster, hvis du glemmer det.

Hvad gør du med telefonforbindelsen?

Lad os kigge på det med telefonien under rejsen først. Telefonen er vigtig, fordi den betinger, at du kan have en app med valutaomregner, så du kan holde styr på valutakurser. Her er der flere forskellige aspekter, som du skal tage stilling til. I disse moderne tider bruger langt de fleste af os telefonen til at gå på nettet og på de sociale medier. Og det kan du faktisk ofte nemt komme til på rejsen, for der er Wifi på de fleste hoteller, caféer og restauranter. Disse sporadiske Wifi-forbindelser burde være nok til at holde valutaomregneren opdateret.

Lidt anderledes er det med opringninger og sms’er. Disse er tit lidt mere praktisk orienterede. Men de er også gode, hvis du skal have fat på medrejsende, guides, bank eller noget andet. Det er også vigtigt, hvis du hurtigt har brug for at komme i kontakt med din familie derhjemme. Desværre kan det være enormt dyrt at bruge mobildata i udlandet. Du kan derfor enten vælge at slå data fra, imens du rejser – ellers kan du eventuelt vælge at købe et lokalt simkort, som du kan bruge, imens du er i landet. Her kan du tanke simkortet op og på den måde foretage billige lokale opkald og sende sms’er.

Find en billig og god rejseforsikring

Når du skal ud at rejse, så skal du sikre dig, at du er dækket af din rejseforsikring. Den skal hjælpe dig, hvis du bliver syg, bliver bestjålet eller har akut brug for at komme hjem. Her bør du allerførst tjekke din normale forsikring. Måske er du allerede dækket via den. Måske er du dækket inden for en vis tidsperiode, og så skal du supplere med yderligere forsikring. Eller måske har du slet ingen dækning, når det kommer til netop rejser.

Hvis det er en af de sidste to muligheder, der er tilfældet, så skal du ud og finde en god forsikring, inden du tager ud for at rejse. Her har du mange muligheder, for der er rigtig mange gode danske forsikringsselskaber, der udbyder rejseforsikringer. Her er der forskellige ting, du kan foretage din udvælgelse på. Prisen er selvfølgelig en vigtig faktor; nogle rejseforsikringer er bare billigere, og det kan være en fordel. Til gengæld er nogle forsikringsløsninger mere omfattende, og dækker flere ting – for eksempel ekstremsport og mere primitive boligforhold. Her må du vurdere ud fra hvem du selv er og hvilken slags rejse, som du regner med at skulle på.

Afsæt tid til at booke fly og hotel

Du skal helt sikkert finde en måde at komme til din destination på, når du skal på ferie. Du skal også helt sikkert finde et sted at bo, så hvorfor ikke få det ordnet i god tid? På den måde kan du også helt sikkert både spare penge og få en langt bedre oplevelse. Når det kommer til fly, så er det nemlig ofte billigere, hvis bestiller tidligere. På den måde kan du også få kortere flyvetider med færre stop, noget der kan betyde rigtig meget i forhold til jetlag og energi.

Det samme gælder på mange måder, når det kommer til hoteller og hostels. Der er jo i bund og grund kun det antal hoteller i den by eller det land, du skal til, som der nu engang er. Og på et tidspunkt bliver disse fyldt, særligt i højsæsonerne, hvor der virkelig kan være knald på. Og for det meste er det sådan, at det er de bedste og billigste steder, der bliver booket først. Udsætter du bookingen for længe, kan du dermed risikere at komme til at bo et halvdårligt sted og stadig betale en masse penge.

Få styr på dit visum i ordentlig tid

Det er langt fra alle fremmede lande, der kræver et visum. Men der er faktisk overraskende mange lande, der gør det. For at nævne nogle få er der Rusland, Kina, Vietnam, Cuba, Indien og mange, mange flere. Ofte er visum for os danskere en formalitet, men det er alligevel noget, som er enormt vigtigt at få styr på. Det kan nemlig komme til at koste dig dyrt – rigtig dyrt – hvis du ikke har dit visum i orden, når du forsøger at rejse ind i det pågældende land.

Som minimum kan du nok forvente en bøde eller et ekstra stort gebyr for at få udstedt et visum der og nu i lufthavnen. Som det værste kan du forvente, at du bliver sendt hjem igen uden at blive lukket ind i landet. Det betyder at du mister alle dine bestillinger; fly, hotel og guidede ture vil være booket og betalt til ingen verdens nytte. Så selvom ansøgningsprocessen for disse visa kan være lange, besværlige og dyre – ja, så er de tiden og pengene værd.

Styr på finanserne er lig med styr på rejsen

Forsikring, valutakurser, visum og valutaomregner – der er mange ting, du skal have styr på inden rejsen. I hvert fald, når det kommer til det økonomiske aspekt. Det kan godt virke tungt og besværligt, og der er da også mange vidt forskellige ting, som du forventes at kunne finde rundt i. Hvis alting stresser dig for meget, så lav en liste, hvor du kan krydse tingene af en efter en. Du vil hurtig finde ud af, at tingene ikke er så slemme, efterhånden som de fleste pligter forsvinder fra denne liste.

Valutakurser er selvfølgelig en af de ting, som du ikke kan kontrollere på forhånd ved at ordne en masse derhjemmefra. Her er du nødt til at acceptere, at lige præcis priserne på valuta altid vil være svingende, og at du derfor aldrig kan være 100 procent sikker på, hvad noget er værd. Når det så er sagt, så er valutakurserne i langt de fleste lande rimelig stabile. Sørger du derudover for at have downloadet en konverteringsmaskine i form af en app med en valutaomregner, så er du godt kørende. Skulle du stadig være i tvivl, så tag dig en lang snak med din bank, før du tager afsted.